Konturiranje lica

Konturiranje bi ukratko značilo igra svijetla i sjene na licu. Što to znači?


Ako želite naglasiti pojedine crte lice ili možda iste vizualno promijeniti i definirati, konturiranje je za vas. Danas tehnika konturiranja postaje sve popularnija, što među vizažistima, tako i među beauty blogericama, a sve u svrhu postizanje što pravilnije simetrije lica.

Sa konturiranjem možete postići istaknutije jagodice, uže lice, uži i/ili duži nos, uže čelo, punije usne, podignutije obrve, izduženiju bradu... kao što primjećujete, kombinacije su razne, ali jedno je bitno, ne pretjerujte, jer će te izgledati umjetno.

Iako sve ovo gore navedeno možda izgleda prekomplicirano, ali vjerujte mi, jednom kad izvježbate tehniku konturiranja to zaista ide kao od šale. Bitna je praksa koju će te savladati puno ranije, nego npr. kako naučiti precizno nanijeti tuš na kapke. :)

Možda vam slika niže pomogne da shvatite otprilike koja je funkcija konturiranja i kako to sve skupa izgleda;
*na tamnijim dijelovima lica je korišten bronzer, a na svijetlim dijelovima je korišten korektor.


Danas na tržištu možete naći razne proizvode za konturiranje lica, od raznih bronzera u tekućoj formi ili onih u kamenu, također i raznih iluminatora i korektora koji služe za posvjetljivanje pojedinih područja na licu.

Pravilo glasi, za posvijetljivanje pojedinih područja lica odabirete korektor i/ili iluminator u nijansi koja je za jedan ton svijetlija od vaše prirodne nijanse pudera ili kože, u slučaju da ne nosite puder. A, pravilo kod bronzera je da koristite one nijanse bronzera koje su za jedan ton tamnije od vaše prirodne boje lica ili tekuće podloge i to u slučajevima ako ste izrazito svijetle, dok cure koje su izrazito tamne, pogotovo ljeti mogu koristiti i za do dvije, pa čak i tri nijanse tamniji bronzer za konturiranje.

Za konturiranje vam je potrebno slijedeće;

- Kosi kist jer odlično "sjeda" na one dijelove lice koji zahtjevaju konturiranje bronzerom (ispod jagodičnih kostiju, uz rub nosa, uz rub čela...) naravno da se možete poslužiti i klasičnim kistom za rumenilo, ali sa kosim kistom postižete preciznije nanošenje.

- Korektor kojeg možete utapkati lagano prstima (ili sintetičkim kistom) da bi s njim posvijetlili okoloočno područje, čelo, po dužini i sredini nosa, poviše usne i bradu. To su obično mjesta na licu na koja prvo pada prirodno svijetlo, a sa korektorom koji je za nijansu svijetliji od vaše boje kože ili nijanse pudera, na taj način stvarate dojam svježeg i simetričnijeg izgleda lica.

- Bronzer, ja uglavnom koristim mat bronzere uz možda minimalnu količinu jedva vidljivih šljokica. Bitno je da se ne sjajite, jer nećete izgledati prirodno, stoga je za mene osobno, mat bronzer idealan izbor.
Bronzere nanosite na ona područja lica koja prirodno stvaraju sjenu na licu, a ako tu sjenu nemate, kao npr. osobe koje imaju malo punije lice, te nemaju istaknute jagodične kosti, tad je sa konturiranjem, na prividan način moguće licu "stvoriti" jagodične kosti i tada će lice vizualno izgledati uže.

Naposljetku, jako je bitno i obavezno blendanje kistom,do te mjere da lice izgleda prirodno i da se ne vide pregibi i prijelazi na licu gdje je makeup nanesen (vidi sliku gore).

Za početnike u konturiranje preporučam jako povoljne i nadasve odlične proizvode koje možete pronaći u Bipa trgovinama. Nešto detaljniju recenziju o istim ću napisati u nekom od sljedećih postova.


LOOK BY BIPA all day long korektor (21.90 kn)
b.pretty bronzer (20.90kn)
iQ COSMETICS kosi kist (39.90 kn)



Uzmite u obzir da su gore navedeni proizvodi višanemjenski. Bronzer vam može služiti za lice i tijelo u ulozi bronzera i/ili rumenila, korektor služi za prekrivanje podočnjaka kao i nepravilnosti na licu (crvenilo, prištići, ožiljci...), te kosi kist u službi konturiranja i/ili nanošenja bronzera i rumenila na lice i tijelo. 

*Proizvodi ustupljeni na recenziranje


Da li se vi služite tehnikom konturiranja?
Maja xx

Broj komentara: 26:

  1. Super post. Ja do sad nisam nikad koristila korektor u ove svrhe mada bas cu da probam da vidim kako cu da izgledam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :)
      Ja uglavnom koristim korektor, a nekad i u kombinaciji sa malo iluminatora.

      Izbriši
  2. Odlično, nikada dosta ovakvog materijala!
    U poslednje vreme konturiram sa najviše dve nijanse tamnijim puderom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Da i opcija sa tekućom podlogom je isto odlična, još prirodnija mogla bi reći.. ali ja nekako iz navike preferiram više bronzere u kamenu. :)

      Izbriši
  3. Ja sam dosad radila samo isticanje jagodica bronzerom, tj da izgledaju podignuto, ovo ostalo nisam savladala ali rado bih da naucim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zaista nije teško, ja sam krenila polako, onako baš iz igre. Ne radim konturiranje uvik kad se šminkam, jer mi nekad može oduzet puno vrimena.
      Ali da čini razliku na licu, e bome čini. :)

      Izbriši
  4. Super post :) Ja se još učim konturirati i to sve skupa izblendati, a da ne izgledam umjetno :D
    Prvi moj pokušaj rezultirao je suprugovim "što ti je to na čelu, izgledaš kao da te netko šarao kistom", LOL :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala! hahhahahha.. ajme ti muški, i u mene je tako. Uvik neki komentar mora bit. :D

      Izbriši
  5. super poucan post! ja sam se vec odavno ucila i naucila konturirati (valjda XD) ali na meni to izgleda malo smijesno...tako da sam odustala :D. imam sitnije lice i nemam bas izrazene jagodice pa to na meni izgleda kao naslikano. kao da mi je lice 2, a ne 3D XD. kardashianka mozda je super nasminkana ali cak i kad ne pari da ima puno sminke, vidi se da je tu ulozen velik trud. to bi eventualno dobro izgledalo za potrebe fotografiranja ali ja nisam pobornik ni photoshopa ni nekih 'laznih' prikazivanja (pa tako nisam pobornik ni nosenja silikonskih umetaka u grudnjacima ili onih steznika s umetcima na guzovima iako ko voli nek' izvoli ali zamislite npr da vas tip, dok ga jos niste razodjenuli XD, npr na svakom dateu nosi jeger u boksericama i kad dođe trenutak je li za ...razodijevanje :D, ono lipo umisto jegermeistera dobijete woody hrenovku... eto to je neka moja 'djevicanska' filozofija sa karikiranim primjerom :D) posebno sto sam starija (mozda ce mi se misljenje prominit s 50 :D). dakle na sebi koristim bronzer i amo rec tu igru svjetla i tame za naglasavanje jagodica ali minimalno. highlighter i illuminator su uvik pro kod mene. i ja se isto pomalo skroz okrecem na mat bronzere ili sa sitnim sitnim shimmerom koji daje glowy ili dewy efekt. naravno, da nisu pretamni ni prenarancasti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :)
      Razmin te, stvar je u tome šta tribaš prilagodit tehniku svom licu. Ima Kim puno šminke, ali uvik izgleda besprijekorno.

      hahahahah a šta ti mene uvik nasmiješ :D :D

      Izbriši
  6. Ponekad mi dođe da se pozabavim konturiranjem i moram priznati da mi je to super stvar, samo što još nisam pronašla završeni mat bronzer :) Imaš preporuke?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam ih zaista probala dosta i mislin da nije bitno koji ćeš, bitno je da ti bojom odgovara. Može on koštat 20 kn ili 500 kn.
      Evo šta je Betmenka doli napisala i s tim se slažem, ali opet sve je stvar osobnog ukusa. Sivi tonovi tj. taupe nijanse su isto jako dobre za konturiranje, pa ti za početak neko takvo sjenilo u toj boji može poslužiti čisto da vidiš kako to izgleda.
      A, ako ne, isprobaj ovo od Bipe b. pretty košta 20-ak kn, sadrži 7 grama i mislim da je čisto ok za nekakvo učenje. :)

      Izbriši
  7. znači meni hoće nešto bit kad čujem da neko hoće mat bronzer :D pa jebemumiša puder u kamenu, tamniji puder mislim wtf tražiti mat bronzer (koji je btw jako teško naći a i skuplji su) kad ti je ista stvar i puder u kamenu/prahu. ljudi naprosto ne shvataju da je sjenilo, puder, rumenilo bilo šta praškasto zapravo isti vrag! dobro, postoje posebni puderi koji upijaju višak masnoće and stuff ali to je u suštini isto. tako da mi se od te priče o mat bronzeru diže kosa na glavi
    konturiranje, malo profesionalnije hajd da kažemo se radi tanjim i preciznijim kistovima dok se kosim kistom blenda. i malo mi je bed što cure misle da se samo smećkastim tonovima može konturirati :( sa sivom to ispadne odlično na svjetlijim curama :D
    takođe, da bacim hejt na cure koje kad dođeš da ih šminkaš i žele da im napraviš drastičnu razliku konturiranjem. ono ok, mogu ja uraditi nešto ali ako hoćeš drugačiji nos ideš kod plastičnog hirurga :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Betmenko moja, ja se slažen s tobom. O konturiranju bi se moglo razglabati stoljećima, ja sam za primjer uzela sebe i moj način korištenja.
      Na sive tonove sam skroz zaboravila, a tu si u pravu, oni famozni NYX taupe se provlači svugdi..jer oni mogu izgledati i prirodnije, pogotovo na svijetlim curama. Ja to ne nosim, draže mi je bronzere ili same pudere u kamenu, ali da su tamniji. Jer ja neman baš svijetli tip kože.
      Tema je zaista jako obuhvatna, pa sam ju skratila na svoj način. Još kad bi nadodavala sve boje, načine i sve ostalo, ne bi nikad stala pisat. :D

      I da, super mi je to kako cure misle da će si prominit kompletno lice ako se konturiraju ka npr. Kim.. e, da to bar tako ide. :)

      Izbriši
  8. Nažalost, da. Svaki dan... Gdje su nestali oni dani kada sam stavljala samo malo rumenila? ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. E super da si ovo objavila, ja nažalost ne radim to ali silom želim :D

    OdgovoriIzbriši
  10. Super je post, konturisanje je važna stvar i baš pravi razliku (druga stvar što sam ja prelenja da ustanem malo ranije i odradim to i pre posla).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :D Slažem se! I ja sam nekad prelijena, iako mi je lipo vidit kako napravi razliku. :D

      Izbriši
  11. Jako dobar post! Ja inače konturiram lice s NYX Taupe rumenilom a za navečer koristim onu ebay paletu korektora :D

    OdgovoriIzbriši
  12. zazirem od takvih proizvoda. zapravo bi se na to odlučila ako bi me neko drugi šminka.neznam kako bi mi hajlajter pristajao s obzirom na problematičnu t zonu,a bronzer zbog zutog podtona.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja mislin da bi se za svaki tip kože moga nać odgovarajući proizvod. ne mora nužno bit highglihter, korektori odlično odrađuju posa posvijetljivanja.
      a, šta se bronzera tiče, ima ih masu raznih tonova, samo triba tražit. ali virujen da bi se moglo nać. :)

      Izbriši
  13. Jednom kad sam imala na licu rumenilo brat me pitao gde sam se to isprljala... :D :D :D a nije bilo cak ni naglaseno...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Haahhaha, ti muški! :D
      Valjda mu je bilo neobično što imaš boju na obrazu, a on nije navika. :D

      Izbriši

~ I N S T A G R A M ~