Njega kose ljeti



Brigu o njezi kose je potrebno voditi tokom cijele godine, a nešto češće pak tokom ljetnih mjeseci. Sunce, a pogotovo slana voda i klor mogu jako oštetiti vašu kosu, pa osim što ju mogu isušiti, može vam se dogoditi da iz bazena izađete npr. zelenog odsjaja na kosi, a to se može dogoditi, u slučaju da se bojate u plavo neposredno prije odlaska na bazen. Navodno postoji i recept (neiskušan sa moje strane) za ispiranje tog zelenila. 3 aspirina rastopiti u litri vode, ostaviti neko vrijeme, te isprati.

Prije odlaska (i nakon!) na ljetovanje ono što minimalno možete napraviti za svoju kosu je da skratite vrhove. Prilikom odlaska na plažu ili bazen, posprejajte kosu sa sprejom koji sadrži UV zaštitu (pazite da ne sadrži alkohol visoko na listi sastojaka, jer bi mogao dodatno isušiti kosu u kombinaciji sa suncem) ili nanesite leave in kremu, losion ili regenerator na kosu, jer će sunce i voda ionako učiniti svoje i uz nedovoljnu njegu kose tokom ljeta, ona može izgledati neugledno i suho.




Ako već idete na more, probajte ne bojati kosu tokom ljetovanja, ionako je ombre frizura jako popularna već neko vrijeme, tako da će i vaša kosa sa izrastom izgledati moderno. Na odmoru ste, pružite i vašoj kosi odmor. :)


S obzirom da ljeto sa sobom nosi i jako visoke temperature, svedite korištenje fena i raznih uređaja za oblikovanje kose na minumum, jer će sunčanje na plaži ionako isušiti vašu kosu.

U ponudi BIPA- e, može se naći široki asortiman ponude za njegu i tretiranje kose tokom cijele godine pa tako i preko ljeta, ako razmišljate o odlasku na ljetovanje, dodatna njega kose je obavezna, stoga je potrebno koristiti "pojačanu" zaštitu u obliku raznih kuri, fluida, pakunga ili maski za obnovu kose.


Jako zgodan i praktičan izbor su travel size pakiranje koje ne zauzimaju puno mjesta, a mogu se ponijeti sa sobom na plažu. Poslužiti će kao idealno riješenje za prvu ruku, nakon kupanja u moru ili bazenu, kada s kose isperete sol i/ili klor. Nikako ne stavljajte proizvode za tretiranje kose na slanu ili kloriranu kosu, jer ju samo možete dodatno oštetiti.

Gliss Kur mini pakiranja instant kura i fluida za kosu

Članak je podržala Bipa, a pisan je za rubriku Bips'n'Tricks

Da li vodite dodatnu brigu o kosi tokom ljeta? Imate li neke posebne rituale?
Maja xx

Broj komentara: 39:

  1. Odličan post. :) Iako ja po ljetu izbjegavam ono najveće sunce, obavezno koristim neko ulje za vrhove, sprej protiv UV zraka i sl. Kada sam na moru, na kosu nanesem kremu za sunčanje koju imam pri ruci i nikad mi se nije desilo da mi kosa bude oštećena, isušena i sl. Jedino što malo izgleda masnjikavo, ali povežem kosu u rep ili punđicu i gotovo. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :)
      Mislin da je bolje da je kosa masnjikava nego isušena. :) To će se ionako sve isprati, dok suhu kosu moš samo nažalost ošišati. :)

      Izbriši
  2. Super post Majo :)
    Imam ovaj Got2b leave-in-regenerator i zasada mi je odličan! Kosa mi je baš nekako mekana i lepršava od njega, nisam primjetila nikakav statički elektricitet, a ima i UV zaštitu :)
    Ljeti imam posebnu rutinu - na plažu obavezno imam sprej za zaštitu (ove godine ću kao i prošle uzeti onaj crveni iz Kerastase linije za sunce), a kosu isperem nekim laganim šamponom. Ove godine se mislim između Kerastase i Fekkai detox šampona. Još nisam donijela konačnu odluku. I obavezno neka after-sun maska koja mi spasi kosu od suhoće :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :)
      Znan da imaš taj got2be i njega ću vrlo vjerojatno kupiti, baš sam ga proučavala neki dan u Bipi i ugodno se iznenadila kad sam vidila da ima UV zaštitu. Imam oni crni got2be Guardian Angel za peglanje/kovrčanje kose i meni je super i odlično miriše.
      Za Kerastese linije ne sumnjan, nisan do sad ništa njihovo probala, ali s obzirom da su od L'orela ne sumnjan u kvalitetu njihovih proizvoda za kosu, kako drogerijskih, tako i profesionalnih.

      Izbriši
    2. :) Eee, imam i ja taj crni Got2be i super mi je :D

      Izbriši
  3. definitivno mi treba taj losion za kosu, moram ga potražiti. prošle god sam na moru koristila ulje sa uv zaštitom, nisam kući da proverim koje :D i rekla bih da je imalo efekta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujen da ima efekta, jer je bitno da je kosa nahranjena stalno, pogotovo prilikom stalnog izlaganja sunca i vode. Ovi losion ću i ja uzeti, jer se čini zaista odličan. :)

      Izbriši
  4. Sve radim od navedenog, stitim kosu i ljeti i zimi i volim da se brinem o njoj :) Obicno stavim onog Elseve leave-in conditioner u spreju, i spricam se tako stalno na plazi :D ako nemam toga pri ruci, znala sam stavljati i maslinovo ulje samo da mi se ne osusi kosa, iako znam da nema neku uv zastitu, ali pomagalo mi je, obicno se s mora vratim sa ljepsom kosom nego sto sam otisla :D Blagi prirodni pramencici (sad imam ombre pa mogu mislit sto bi se i to poboljsalo), svaki dan mi bude valovita beachy hair :D i bude mekana valjda jer je mackam svim mogucim sredstvima dok sam tamo :) Ljeti ne susim fenom, ne peglam, pustam da se sama prirodno zatalasa hehe :) Super post, ja volim sve vezano za kosu. Zao mi je samo sto nisam kod nas ugledala tu mini kuru gore u sredini, malo vece od ostalih, bijelo pakovanje. Gdje si ti to kupila? :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam opsjednuta sa svojom kosom. Elseve liniju sam dugo koristila i stvarno su fantastični.
      Ja liti moran barem malo pri korjenu kosu osušit, jer iman ludu glavobolju ako to ne napravin :D inače ostatake kose ne sušim priko lita i ne koristin uvijače. Mislin, ne bi imala živaca jer bi se doslovno rastopila dok nakovrčan kosu :D a, ovako bude blago valovita ako ju prirodno posušin.
      Ova kura je iz Bipe (u biti sve je iz Bipe :D) i da ti buden iskrena nisan ju primijetila ni u Dm ni u Kozmu. Čini mi se da Bipa ima najveći izbor proizvoda za kosu. ;)

      Izbriši
    2. :( a bila sam u Osijeku prosle sedmice, trebala sam bolje da gledam :(
      Zasad mi se svidja sto sam vidjela kod Sare onaj got2be beach hair... :) ako budem bila u prilici, kupit cu, zvuci primamljivo, iako cekam da ga ona istestira pa javi :)))
      I moja bude blago valovita ako je ne diram ljeti, a zimi nekako napuhana :S

      Izbriši
    3. Haha i u mene je isto tako slučaj sa koson. Srića pa mi dosta pomaže Garnier Ultra doux + mythic oil ulje, onda mi ne izgleda toliko napuhano, jer to relativno brzo splasne. :)
      Inače u mojoj Bipi ima dosta izbora (Črnomerec, Zagreb), ne znan jesu sve Bipe jednako opremljene, pa se nadan da idući put kad odeš ćeš nać sve šta ti triba. ;)

      Izbriši
  5. Sjajan post!
    Iskreno uvek sa sobom imam neki sprej ili slično za negi kada sam na moru ili bazenu ali trudim se da preko cele godine negujem i dodatno hidriram kosu :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja uvijek pazim na kosu, ali volim škicnuti postove na tu temu. Nikad se ne zna, možda saznam nešto novo i bolje?!

    OdgovoriIzbriši
  7. Super savjeti. :) Već sam počela s pripremama za ljeto - kupka, maska i ulje su u pogonu. :D

    OdgovoriIzbriši
  8. Pazim ja pazim, vidila si moj post o njezi kose... :D

    OdgovoriIzbriši
  9. Odličan post :) I stalno ti mislim reći pa zaboravim, sram me bilo, da mi je sa-vr-šena ona L'Oreal kremica i moja kosa ti još jednom zahvaljuje :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!
      I baš mi je drago da ti se sviđa, meni je ta linija bila odlična. ;)
      Guštaj!

      Izbriši
  10. Ja obozavam ljeto izmedju ostalog i zato sto je to jedini period kad mi kosa izgleda super i manje se masti.Inace je ocajna.Nekome to sve isusi kosu, a meni taman dodje na svoje. Ne susim je fenom od prvih toplijih proljetnih dana, pa do jeseni, samo ako izlazim uvece pa hocu nesto sa njom da napravim. Inace ljeti je na plazi svaki cas ipak prscem nekim sprejem sa UV zastitom, i po vrhovima. Obicne regeneratore i maske ne koristim, dovoljan mi je balzam u spreju ( npr. taj Pantene Aqua light sa slike mi je super)a vrlo rijetko doduse i to po povratku sa plaze stavim na nju i neki od Gliss tretmana( prosle godine sam bas na more nosila gomilu tih mini, a potrosila samo jedan )
    Meni je na moj tip kose imperativ volumen i kako je uciniti sto manje sklonom mascenju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, nije svačiji tip kose isti, ali bitno je naći ono šta nam svima odgovara. Eto, tebi lito pomaže, meni nažalost ne, pa ju uvik moran dodatno tretirati da ne izgleda ka slama. :)

      Izbriši
  11. Odličan post! svakako ću uzetova manja pakiranja leave in balzama i kura. dobro da znam kako se nesmiju nanosit na kosu direkt iz mora

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :)
      Da, nije dobro jer će se samo dodatno isušiti i nagristi kosa sa kombinacijom soli + kura. Neće odmah, ali ako se koristi nepravilno tokom ljeta, kosa može izgledati zaista ružno.
      Ionako manje više sve plaže imaju tuševe ili barem vode ponit u bocu i malo isprati sol barem sa polovice dužine kose i na to mjesto nanijeti balzame ili kuru.

      Izbriši
    2. ima tuseva lai je ona meni voda prehladna. prvi mlazovi su topli od sunca ali sljedeći nisu tako ugodni za tusiranje,bar meni pa se radije strpim do kuće kad uskačem u kadu :)

      Izbriši
    3. Ajme virujen ti, ono zna stvarno bit preladno i nije baš zdravo. Možda eventualno polovicu kose, di voda ne dotiče glavu.

      Izbriši
  12. Joj, stvarno sam sve živo probala, slušala savete, kupovala preparate, mazala, negovala i opet na kraju leta redovno završim sa propalom kosom :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tebi je nažalost takav tip kose. Nije nam svima jednako, pa se mučimo dok ne nađemo šta nam paše. Žao mi je i virujen ti kako zna biti to grozno i sama sam imala takve periode u životu, ali traila sam dok nisan našla šta mi paše, pa se nadan da ćeš i ti. ;)

      Izbriši
  13. super post! volim ovakve teme. znam i ja dosta o njezi kose, nekad mi to znanje uopce ne pomaze, nekad sam lina. ovo lito cu se trackat sa collistar maskom za obnavljanje kose nakon izlaganja suncu. inace kosu bi na plazi uglavnom mazala sa uljem koji se mazem (samo na vrhove) i drzala bi je skupljenu. liti je i meni kosa super, mora i sunce su za mene ljekovi, ne samo za kosu, vec za dusu i tilo. zajeb je kad dođe jesen pa se opada, tako i moja kosa...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :)
      Za Collistar sam čitala da je odličan. I totalno potpisujem sve za lito, pogotovo za dušu i tilo.. i ja se nadan da ću toga malo doživit ove godine. :(
      I meni opada u jesen. Užas.

      Izbriši
  14. Obožavam kosu i uvijek želim postići da je što duža, ali mi to ne polazi jako za rukom, ali pokušavam biti strpljiva ( rezultati ne dolaze preko noći ), pa se trudim i njegovati kosu što više.
    Post je super :)..
    Da li mi netko može reći koliko košta ovaj Got2be losion za kosu sa zaštitom protiv sunčanih zraka? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :)
      Dugo treba kosi da naraste, ali pomažu vitamini npr. B, briga o kosi i ne jako i učestalo tretiranje sa raznim uvijačima i bojama za kosu, pogotovo blajhanje. Šišanje vrhova minimalno svaka 2-3 miseca uz obavezno održavanje tj. brigu sa serumima/uljima/kristalima što god već tko koristi. I to je to. :D
      Inače, losion košta oko 40 kn.

      Izbriši
    2. Uh, joj neznam da li će me to koštati moje kose, ali već duže se nisam išla šišati kod frizera, nego doma skratim vrhove onoliko koliko vidim da treba ( vječito mi frizerka skine kose više nego što je stvarno potrebno, pa već godinu dana ista dužina -.- ), ponekad maslinovo ulje i žutanjak, i Gliss regenerator koji je odličan za razliku od Garnierovog koji sam uzela i baš se osjeti razlika ( lošije radi svoj posao )...Hvala za odgovor za cijenu :*

      Izbriši
    3. Ja sam dugo godina znala mučit muku sa frizerkama, imala sam jednu super odličnu u Splitu, ali evo nije ni ova u Zagrebu loša. :D Ja odma složim facu ako mi previše uvati ili kažem da mi pokaže koliko skida ili same pitaju. I meni su masu puta unakazile i ludila sam.
      Sad samo odem direktno na šišanje, nikakva pranja kose i specijalne tretmane, jer niko ne zna sa mojom kosom ka ja, a one kad vide kolika mi je i još gore, kad vide kakva je kad se osuše i svaki pokušaj feniranja bi završija tako da bi izgledala gore nego prije, jer naravno, nije im se dalo to radit. Pa više ništa ne radim u frizera, osim striktno šišanja vrhova i to 2-3 cm najviše.

      Izbriši
    4. Jooooj, ne volim frizere nikako heheh ! Ne dam ja svoju kosu i ajde otkad sama štrickam vrhove i koristim se metodom "dusting" mogu reći da mi je kosa ok i podosta narasla, dečko mi to uporno govori :D hehehe nadam se da me ne tješi :p jer stalno kukam ;)

      Izbriši
    5. Nisam upoznata sa tom metodom, inače volim se držat samo toga da skratin vrhove, dalje od toga ne ide. :D
      Ali bitno je da ti raste, pa kako god. ;)

      Izbriši
  15. Znam nekada imati problema ljeti sa kosom, dosta mi bude ispucana pa onda znam koristiti razne proizvode za kosu poput ovih na slici. wellness spa

    OdgovoriIzbriši

~ I N S T A G R A M ~