Što sam do sad naučila o mirisima

S obzirom da sam već dugo godina veliki zaljubljenik u mirise, htjela sam s vama podijeliti ono što sam s godinama naučila, a da je vezano za iste. Probat ću obuhvatiti što više informacija u ovom postu, a nadam se da će i vama biti od koristi.
***
Dekant je prešpricavanje ili prelijevanje mirisa iz originalne boce u manju bocu (obično 10 ml, ali nije uvjet), koja prethodno treba biti čista, bez mirisa, po mogućnosti sterilna i na pumpicu. Takve varijante se obično nose u torbama, jer su praktičnije.


Mirisi se obično mjere u uncama, pogotovo ako ih kupujete on line možete naletjeti u opisu proizvoda da neki miris sadrži 1 .oz. Inače, 1.oz je ekvivalent otprilike 30 ml ili preciznije 29.57 ml.
1.7 .oz = 50 ml, 2.5 .oz = 75 ml, 3.3 .oz = 100 ml.

U prosjeku 15 špriceva iz original boce iznosi 1 ml. To uvelike ovisi i o samo raspršivaču, ali 15 špriceva je nekakav prosjek.

Mirisi u principu nemaju rok trajanja, ukoliko ih pravilno koristite. Idealna temperatura za čuvanje mirisa je nekakva 22 do 24 stupnja s tim da bi bilo poželjno da se bočice nalaze na tamnom mjestu, nikako u kupaonici zbog vlage, ne na izvoru direktne prirodne ili umjetne svijetlosti, kao ni blizu izvora topline jer će oksidirati i brzo se pokvariti.

Ukoliko je tekućina u bočici promijenila boju, to nikako ne znači da se sam miris pokvario. Što mirisi bivaju stariji, imaju tendenciju mijenjanja boje u različite nijanse npr. smeđe, ukoliko mirišu jednako ili intenzivnije kao i onda kada ste ga kupili, nema mjesta panici.

Mirisi čije bočice imaju atomajzere (one ukrasne "starinske" sprejeve s pumpicom) su izloženi bržem hlapljenju i kvarenju mirisa od uobičajenih sprejeva zbog većeg unosa zraka prilikom pritiska pumpice. Danas ti atomajzeri dolaze u različitim formama, pa se isti mogu izvaditi, a bočicu možete zatvoriti s pripadajućim čepom da spriječite hlapljenje.


Postoji opcija gdje atomajzer ima stoper na sebi koji zatvara samu bocu pomakom lijevo ili desno. Moja preporuka je da takve bočice uvijek držite kompletno zatvorenim, iako to onda znači kompliciraniji i produženi način nanošenja mirisa, ali produžiti će te vijek trajanja svom mirisu, što je ipak bitnije.
Bez obzira što bočice lijepo izgledaju onako s atomajzerom, ipak je praktičnije i sigurnije da si određenu količinu izdekantirate u posebnu bočicu za češće i jednostavnija korištenje.

Mirisi ne mirišu na svima jednako, to uvelike ovisi o PH kože, o tome da li je ista suha, normalna, masna ili mješovita ... puno je čimbenika koji utječu na projekciju mirisa. Čak i na vlastitoj koži isti miris neće mirisati jednako u ljeto i zimu, u vrijeme mjesečnice ili PMS - a, ako pijete tablete, pa čak ovisi i o dobu dana ... iz tog razloga jedni od najboljih parfumera općenito se smatraju muškarci, ja osobno to ne želim priznati :D ali, uz prethodno navedeno, očito je da to ima smisla.

Kada isprobavate miris u parfumeriji nanesite ga na zapešće i sačekajte par sekundi da se isti posuši te ga prinesite nosu. Ne trljajte zapešće od zapešće jer će se trenjem izgubiti kvaliteta mirisa i neće ga osjetiti u potpunosti. Nemojte kupovati mirise na prvi njuh jer istom nekad trebaju sati da se razvije na koži. Ako su vam se svidjele prve (top) note, ne znači da će te biti zadovoljni onim zadnjim (baznim) notama. Kupnja mirisa je proces koji traje, osim ako imate već istančan ukus u mirise i znate koji će vam odgovarati.

Sigurno ste primijetili zrna kave u parfumerijama, koja su smještena u posudicama na policama zajedno s mirisima, ona vam služe za neutraliziranje prethodno pomirisanog mirisa da bi mogli nastaviti mirisati slijedeći. Znači, kad vam se "nakupi" puno mirisa u nosu, pomirište tu kavu iz posudice i nastavite dalje s testiranjem.

Ako testirate miris na bloterima (papirići na koje prodavačice najčešće špricaju mirise) to nikako nije garancija da će tako mirisati i na vašoj koži. Ukoliko ste u potrazi za novim mirisom, tražite isključivo da vam ga špricne na zapešće i testirajte ga nekoliko dana.

Osobe koje imaju suhu kožu na njima će se mirisi zadržavati kraće. Ukoliko želite produžiti miris svog najdražeg parfema ili toaletne vode prethodno nanesite bezmirisni losion na tijelo ili npr. lagani sloj vazelina na pulsne točke.
Miris također možete produžiti ukoliko koristite losion, kremu ili mlijeko za tijelo od istoimenog mirisa. Mirisi se dugo zadržavaju i na kosi, pa ukoliko volite špricati mirise u kosu birajte radije mirisne sprejeve bez alkohola da ne bi isušili kosu.


Treba biti pažljiv ukoliko se mirisi nanose na odjeću jer vam može ostaviti mrlje koje se teško skidaju, a ako još uz to miris zahvati nekakav metal, perlicu ili cirkon na odjeći onda riskirate i oksidaciju tih detalja.

Razlika između eau de parfum, eau de toilette, parfum, fraiche i cologne verzija je u količini ulja koju mirisi sadrže te se po tome klasificiraju. Pa tako parfemi otprilike sadrže od 15 do 25% ulja, toaletne od 5 do 10%, eau de parfum od 10 do 15%,  eau de cologne od 2 do 5%, a fraiche verzije do 3%.

***

Mislim da sam obuhvatila manje više sve ono što sam do sad naučila i iskusila o mirisima. Možda mi je nešto promaklo, ukoliko se sjetim nadopisati ću.

Imate li vi kakve savjete o mirisima? Rado čitam! :)
Maja xx

Broj komentara: 35:

  1. Super post. Baš sam svašta naučila ali i podsjetila se na neke stvari! Obožavam tvoje 'parfumske' postove jer jako volim mirise a o njima se najmanje piše :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! :)
      Da, rijetko se piše o njima to sam primijetila, valjda zato jer nisu baš jednostavni za opisivanje i približavanje čitateljima koliko su npr. recenzije dekorativne ili preparativne kozmetike. :D

      Izbriši
  2. Meni uopste nisi dosadna sa parfemima, ja ih bas volim i volim da citam o njima, sanjam o velikoj kolekciji a vidjela sam da je tvoja bas zavidna :)
    Veliku vecinu sam znala, mozda 1-2 cinjenice nisam (u vezi parfema sa pumpicom, ali nisam ga ni imala iako su mi na izgled uvijek izgledali privlacno, a ovako definitivno ima smisla to sa zrakom) ali nije zgoreg da se sve ima na jednom mjestu. Super post! :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga :*
      Da, ne mogu si pomoć kad volim mirise. ;)

      Izbriši
  3. Volim ovakve informativne postove! :) Konačno znam što znači oz! Često mi se događalo da bih to pročitala na nekoj bočici i zaintrigiralo me, ali bih obavezno kasnije zaboravila proguglati. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :D Drago mi je da san pomogla. ;)
      Nadodat ću onda u postu i ostale militraže. :D

      Izbriši
  4. Obozavam parfeme i dosta ovoga sam vec znala, ali eto nisam nailazila na parfimerije gde u posudicama drze kafu. :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Te posudice znaju bit malo zavučene po policama, ali u principu mislim da bi ih svakako parfumerije trebale imati. Pitaj drugi put prodavačicu. ;)

      Izbriši
  5. Sjajan post! Čak sam neke stvari i zapisala sa strane :D Hvala na informacijama!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super, baš mi je drago da sam pomogla i nema na čemu! ;)

      Izbriši
  6. Jao divan post! Konacno znam sta tacno znace ti nazivi na parfemima i sta je jace sta slabije :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ;) Hvala ti! Drago mi je da smo riješili i taj misterij! ;)

      Izbriši
  7. krasan post :D
    korisna ti je ova observacija da parfem traje kraće na suhoj koži, probat ću to ubuduće popravit ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! ;)
      Trackaj kreme ili vazelina malo, treba bi miris bit trajniji. ;)

      Izbriši
  8. Svašta sam novo naučila :D znam da si ti velika ljubiteljica parfema, još mi je u glavi onaj post s kolekcijom koju imaš :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Od svega ovog sam znala jedino za kavu da pomaze i da mirisi su drugaciji na svacijoj kozi, a super je ovo sto si rekla za pumpicu jer ja uvijek patim na takve mirise, dobro je znati da radi nje krace traju :D koristan post!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. :) Da, ti atomajzeri lipo izgledaju, ali... :D

      Izbriši
  10. Odličan, odličan post, uživala sam u čitanju!

    OdgovoriIzbriši
  11. super post!!! jos kad bi znala detektirat pojedinacne note u parfemu u kojem ih ima vise od 3 XD, di bi mi bia kraj ;). sviđa mi se bottega :D.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :D
      Ajme da, ni ja se ne bi bunila na to da znan. Al to isto ovisi o koži. Sićaš se kako bi ti osjetila jednu notu na sebi,a ja drugu kad bi pomirisala. Hahahahha...
      Bottega je ludilo! :D

      Izbriši
  12. Kako ODLIČAN post! Puno sam naučila, jer moram priznati, nisam baš ekspert u parfemima :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlican post. :-)
    I sama jako volim parfeme i rado ih gomilam kada sam u prilici, i sve napisano sam vec znala, ali znam da je mnogima razjasnilo neke nedoumice, mozda posebno to oko oz.
    Moram priznati da sam to za kafu saznala tek neki dan na blogu Teta Lije.
    Jednostavno nikad u parfimeriji nisam vidjela kafu, niti mi ju je ko ponudio ( za pomirisati ;-) ).
    Mozda je ja samo nisam opazila, ali eto, nisam znala, i sad srecom znam i to.
    Obicno prvo nekoliko njih probam na bloteru, a onaj koji me privuce probam obavezno i na kozi jer papir nije mjerodavan.
    I potpuno si u pravu-neki nam se svide na prvu, sa gornjim notama, a poslije ili nam se ne dopadnu ili nam se cak dopadnu jos vise. :-)
    Ja sam u potrazi nekog novog zimskog orijentalno vanilastog/puderastog, nesto sto nisam nikad imala i nemam ideju koji bih isla pomirisati.
    Imas ti neki prijedlog? Od standardnih, jer mi niche nisu dostupni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :)
      Da, to za kavu sam i ja slučajno saznala prije nekoliko godina, čak mi je sama prodavačica to predložila pa mi je rekla čemu služi.

      Čim si spomenila vanilasto puderasto odma mi pada na pamet Guerlain - L'instant Magic, probaj Samsaru ona je jača, al ima tu toplu, puderastu notu, isto je od Guerlaina. Jil od Jil Sander ti je isto puderasti i pomalo vanilast, al vanilija ne dominira, Kenzo Amour - vjerujen da već znaš kako miriše, a probaj svakako i Amour Le Parfum verziju ona je dosta jača i intenzivnija od originalnog Amoura, al nije toliko puderasta. Isto tako YSL - Opium (onaj prvi) i možda još ovi novi Manifesto L'elixir ili prvijenac. Sad ovisi koji bi ti više odgovarao. Meni je L'elixir nešto ljepši.

      Nezgodno je nać sve te elemente u jednom mirisu, barem ih ja nisan našla. Jer ja volim jake, orijentalne, puderaste i vanilaste, a onda nađen da je puderast i vanilast ali nedovoljno jak ili obrnuto. :D Mislim da je najbliži tom opisu od Pigueta - Calypso al on spada pod niche. Eto, komplikacije. :D Jesi probala koji od ovih šta san navela?

      Izbriši
  14. Pojma nisam imala o većini ovih stvari, a sad se mogu pohvaliti da znam, Stvarno koristan post. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Krasan post i moram reći da sam puno naučila ;).

    OdgovoriIzbriši
  16. Stvarno odličan post! U parfumerijama nisam vidjela kavu, ali znam da se ona može koristiti za neutralizaciju mirisa hrane u frižideru.

    OdgovoriIzbriši
  17. Baš mi je drago da ti se svidija. ;)
    Da i meni se posebno sviđa taj dio o roku trajanja, jer ni sama ne znan kako bi potrošila sve svoje mirise, al se zato trudim da ih brižno čuvam pa da dočekamo starost skupa. :D :D :D :D Znam, znam wishful thinking al nikad ne znaš. :D

    OdgovoriIzbriši
  18. Genijalan post! Ja sam totalna neznalica o parfemima, svaka ti čast na ovom! :D

    OdgovoriIzbriši

~ I N S T A G R A M ~